Natuurlijk gedrag

Natuurlijk gedrag:

Als muizen in een natuurlijke en veilige omgeving zijn, zich op hun gemak voelen, en gezond zijn, kan je dat heel duidelijk zien.  De vacht is glad, de urine is geel en de ontlasting is stevig bij een gezonde muis. Ze zijn de  hele dag bezig met waar ze in de natuur ook mee bezig zijn: overleven.  Dit doen ze door te rondsnuffelen naar eten, drinken  en door de omgeving te ontdekken.

Ook kan je aan de houding van een muis zien of hij zich op zijn gemak voelt, en of hij in zijn natuurlijke omgeving is. Als het goed is heeft hij een kleine ronding in zijn  rug als hij zit, en soepele gestrekte rug als hij loopt.

Ontlasting van een muis

 

 

Afwijkend gedrag:

Als je het natuurlijke gedrag van de muis kent, kan je ook kijken naar het afwijkende gedrag van de muizen.  Dit is wel lastig, omdat er verschillen zijn in gedrag tussen verschillende soorten.

Als je het afwijkende gedrag gaat onderzoeken, is het handig om te weten wat van die soort het natuurlijke gedrag is.  Over het algemeen kan je zeggen dat een muis niet te dun moet zijn, een niet te doffe vacht moet hebben, om zeker te weten dat hij gezond is.  

Als een muis helemaal alleen is en bijna niet beweegt, is er meestal ook iets mis.

Afwijkend gedrag kan meerdere redenen hebben; het kan liggen aan conflicten in de groep, pijn, angst, stress, ziektes of verveling. 

Veel mensen denken dat agressie onder de muizen behoort tot afwijkend gedrag. Dit is absoluut niet het geval , want alle muizen vechten wel eens. 

Vechten komt bij (vooral mannelijke) muizen vaak voor, en is dus niet afwijkend.

Soms komt er binnen een groep agressie die  niet natuurlijk is, bijv. het snorbijten, dit wordt veroorzaakt door een (hersen)tumor,  chronische pijn,  of sociale conflicten.

 

Afbeelding van een zieke muis. 

Made by: Groep C