Groep D

 

 

2012

 

Anouk Wesseling

Lieke Alofs

Olivier Coenraads

2012-12-10

2X2        Mevr. Post

 

 

 

 Wie hebben sneller door hoe het muizenrad werkt, mannetjes of vrouwtjes?

 

 

 

 

 

 

Inhoud

 

Samenvatting. 3

Hypothese. 4

Werkplan. 4

Benodigdheden. 4

Waarnemingen. 4

Conclusie. 4

Evaluatie. 5

 

Samenvatting

Dit onderzoek gaat over muizen. Niet over muizen in het algemeen, maar wie er sneller het rad begrijpt, de mannen of de vrouwen. We dachten dat er eigenlijk niet zo heel veel verschil in tijd tussen de muizen zou zijn, omdat de sekse niet uitmaakt voor de nieuwsgierigheid van de muizen. We hebben de muizen omstebeurt in het rad laten lopen, eerst de vrouwtjes, daarna de mannetjes. De mannetjes waren iets sneller van begrip dan de vrouwtjes. Bij de mannetjes duurde het 20 seconden totdat ze doorhadden dat ze goed in het rad konden lopen, bij de vrouwtjes duurde het ongeveer 44 seconden totdat ze het doorhadden. Maar toen de mannetjes doorhadden dat je in het rad kon lopen, gingen ze elkaar eraf duwen. De vrouwtjes bleven doorrennen in het rad en lieten elkaar met rust. Dit zou kunnen komen omdat de mannetjes meestal veel agressiever zijn dan de vrouwtjes, al kunnen de vrouwtjes ook echt wel vechten. Misschien was het ook wel gewoon omdat de mannetjes te veel energie hadden en de vrouwtjes lekker aan het luieren waren. Daarom hadden de vrouwtjes misschien wel zin om te rennen, maar geen zin om te vechten.

 

Hypothese

Ik denk dat de muizen het ongeveer tegelijkertijd doorhebben, omdat de sekse niet zo veel uitmaakt voor de nieuwsgierigheid van de muizen.

 

Werkplan

We willen eerst uit de bak met muizen twee vrouwtjesmuizen pakken. Die zetten we dan in een aparte bak.  We pakken ook twee mannetjesmuizen en doen die in een andere bak. Daarna zetten we de muizen raderen in de bakken. Vanaf het moment dat de muizenraderen in de bakken staan zetten we de stopwatches aan. Op het moment dat de muizen in de raderen gaan lopen stoppen we de tijd. Daarna vergelijken we de tijden, zodat we kunnen zien of de mannetjes of de vrouwtjes sneller hebben ontdekt hoe de muizenraderen werken.

 

Benodigdheden

Wij hebben een heleboel nodig, namelijk:

  • Twee vrouwtjesmuizen
  • Twee mannetjesmuizen
  • Twee schone bakken om de muizen in te doen
  • Twee muizenraderen
  • Twee stopwatches

Waarnemingen

We hebben gemeten hoelang het duurde voordat ze het rad in beweging kregen door erin te lopen.

Geslacht

Gemeten tijd in secondes

Vrouw

44

Man

20

 

De mannetjes hadden het sneller door, maar toen ze het eenmaal doorhadden, gingen ze alleen nog elkaar er af gooien. Toen de vrouwtjes het eenmaal doorhadden bleven ze maar rennen in het rad.

Conclusie

Onze conclusie is dat mannetjes blijkbaar nieuwsgieriger zijn dan vrouwtjes, maar als ze het eenmaal doorhebben hebben ze er ook sneller genoeg van dan vrouwtjes. Als mannetjes er genoeg van hebben gaan ze wel nieuwe manieren bedenken om het rad te gebruiken. De vrouwtjes zijn iets minder nieuwsgierig dan mannetjes. We denken dat dit komt doordat mannetjes meer testosteron aanmaken. Dat is een hormoon dat ervoor zorgt dat mannetjes willen paren, extra nieuwsgierig zijn en agressiever zijn. Dat zorgt ervoor dat de mannetjes ook de baas van het rad willen worden door elkaar eraf te duwen.

Evaluatie

Onze samenwerking ging zeer goed en we hebben de taken goed verdeeld. Het werken ging goed en het onderzoek verliep rustig en zonder ruzie.  Natuurlijk zijn er wat onenigheden geweest, maar het is allemaal goed gekomen.

Foto's onderzoek groep D