voedsel

Wilde muizen
Muizen die als huisdier worden gehouden, krijgen gemengd knaagdierenvoedsel. Uit een onderzoek is gebleken dat ze in het wild meer behoefte hebben aan afwisseling. In de vrije natuur eten muizen echt alles: vlees, graan, groente en fruit of wanneer er geen eten meer is textiel.

Huismuizen  
Huismuizen eten knaagdierenvoedsel waar verschillende kleuren brokjes in zitten. In de ene zitten eiwitten, in de andere vitaminen en mineralen. Alles zit er dus in die brokken, maar vaak eten muizen de brokjes waar de vitaminen en mineralen liggen, wat dus niet de bedoeling is.

Extra voedsel
Muizen kan je allerlei resten voedsel geven, alleen producten die veel vet , suiker of zout bevatten mogen ze niet hebben. Daar kunnen ze erg ziek van worden. Groenten vinden muizen vaak lekker, maar in kleine hoeveelheden. Ook fruit vinden ze lekker, het verschilt wel per dier wat ze lekker vinden. Sommige muizen houden wel van mandarijn, maar anderen vinden het te zuur. Van het extra eten (fruit en groenten) wat je de muizen geeft is de kans groot dat ze een deel niet opeten, je moet dat dan wel op tijd uit de kooi halen, anders gaat het schimmelen en kan de muis er ziek van worden.

Muizen eten hun eigen poep! In het spijsverteringskanaal wordt het voedsel van de muis niet helemaal goed verteerd. Het spijsverteringskanaal verteerd het eten maar voor een  deel. Wanneer een muis dan zijn poep eet, neemt de muis de voedingsstoffen in zijn lichaam.

Voedselopname van een muis
Muizen eten niet vaak te veel, maar de voedselopname van de muis is ongeveer 15 gram per 100 gram lichaamsgewicht. Muizen moeten veel vocht opnemen, ze zijn erg gevoelig voor dehydratie (vochtverlies). De vochtopname voor een muis is 15 milliliter per 100 gram lichaamsgewicht.