Groep E

 

 

    Makkelijke eters?

 

Lisa van Zuijlen, Carlijn Bouwer &
Cees Wortel

c2x2

Science

F. Post

november 2012

 

    

Inhoud

Samenvatting. 3

Onderzoeksvraag. 3

Hypothese. 3

Werkwijze. 3

Benodigdheden. 4

Resultaten en waarnemingen. 4

Conclusie en discussie. 5

Samenvatting

In dit verslag wordt geschreven over ons onderzoek met de muizen. We onderzoeken de voedselvoorkeur van de muizen. Dat testen we met verschillende soorten voedsel, wortel, kaas, ham en banaan. Onze onderzoeksvraag is dan ook: ‘Hebben de muizen een voorkeur voor eten? Eten muizen liever kaas, ham, wortel of banaan.

Uit dit onderzoek is gebleken dat muizen (de mannetjes) de voorkeur hebben voor banaan, en dat bij de vrouwtjes de voorkeur ligt op kaas (2 keer gekozen en 1 keer voor wortel). We hadden in totaal 6 muizen, 3 vrouwtjes en 3 mannetjes.
Hier zijn we op gekomen door alle vier de soorten voedsel in de hoeken van de bak neer te leggen. Wanneer alles klaar stond, pakten we omstebeurt een muis die we vervolgens in het midden van de bak neerzette en zijn eigen gang lieten gaan. Na enkele rondjes rennen en snuffelen gingen de muizen een keuze maken.

Lisa had verwacht dat de muizen banaan gingen kiezen, dat was dan ook de uiteindelijke uitkomst voor de mannetjes. Cees verwachtte dat ze naar de ham gingen, vanwege de sterke geur. Hij had daarmee gedeeltelijk gelijk. Ze bleven er erg lang aan het snuffelen, maar ze namen er geen hapjes van. Carlijn dacht dat we eerst een aantal rondjes gingen lopen (dat deden ze allemaal meerdere malen) en dat ze uiteindelijk voor de kaas gingen.

Onderzoeksvraag

Hebben de muizen een voorkeur voor eten? Eten muizen liever kaas, ham, wortel of banaan?

We willen te weten komen hoe muizen hun voedsel uitzoeken. Of ze alles gewoon opeten wat ze tegenkomen, of dat ze eerst alles uitgebeid gaan observeren.

Hypothese

Onze meningen zijn  verschillend, hieronder onze hypotheses:

Lisa: ‘’Ik denk dat ze als eerst naar de banaan toe gaan, omdat die lekker zoet ruikt. Ik denk dat de muisjes van zoete geuren houden.’’

Cees: ’’ Ik denk dat ze naar het voedsel gaan wat het sterkste ruikt, naar de ham dus.’’

Carlijn: ‘’ Ik denk dat ze eerst een aantal rondjes gaan maken, om alles te verkennen. Daarna gaan ze nog een rondje maken en een keuze maken. Uiteindelijk kiezen ze voor de kaas, muizen staan er niet voor niets om bekend toch?’’

Werkwijze

 • Eerst spreken we met elkaar af welke 6 muizen we gaan gebruiken voor het onderzoek.
 • Wanneer dat is afgesproken, maken we een onderzoeksbak klaar, met zaagsel.
 • Een van ons legt in elke hoek van de bak één van de vier verschillende stukjes voedsel neer. Zoals je ziet op de afbeeldingen.
 • Nadat we alles hebben klaargelegd om goed te kunnen waarnemen en afgesproken hebben wie wat waarneemt en wie foto’s maakt.
 • Wanneer dat gedaan is, pakken we de eerste muis waar we het onderzoek mee gaan uitvoeren.
 • We laten hem los en zijn of haar eigen gang gaan, tot de muis een eigen keuze maakt. (De muis maakt een keuze als hij aan een stukje voedsel gaat knabbelen.)
 • We  noteren alle activiteiten die de muizen doen.
 • Doe dit met alle zes de muizen (met meer of minder muizen kan ook, maar met meer heb je een preciezer resultaat).

Benodigdheden

 • Onderzoekbak voor de muizen
  • met zaagsel!
 • Vier verschillende stukjes voor in elke hoek van de bak
  • Wij hebben wortel, kaas, banaan en ham gebruikt.
 • 6 muizen (het geslacht gemixt)
 • Waarneem materiaal:
  • Laptop/pen en papier

Resultaten en waarnemingen

Alle muizen gingen eerst allemaal een aantal rondjes lopen en ruiken aan het voedsel. Vooral aan de ham werd uitgebreid gesnuffeld. Hieronder zie je de keuzes van de muizen. Zoals je kunt zien viel de banaan bij de mannen erg in de smaak. Bij de vrouwtjes werd er gekozen voor kaas (2 keer) en een vrouwtje koos zelfs een stukje wortel. Ook zie je hieronder een aantal foto’s die tijdens het onderzoek zijn gemaakt.

 

Naam

Geslacht

Keuze

Rosé

Vrouw

Kaas

Grijsje

Vrouw

Kaas

Willemina

Vrouw

Wortel

Geronimo

Man

Banaan

Jopie

Man

Banaan

Roderick

Man

Banaan

 

 

 

 

 

 

Conclusie en discussie

De hypotheses van onze groep waren erg verschillend, Lisa voorspelde dat ze naar de banaan zouden gaan, dat was (zoals je bij de waarnemingen kunt zien) bij Geronimo, Jopie en Roderick het geval. Cees voorspelde dat de muizen naar het voedsel gingen wat het sterkste ruikt, bij ons rook de ham het sterkst. Daar bleven alle muizen wel erg lang snuffelen, maar ze namen geen hapje ervan. Carlijn voorspelde dat ze eerst een aantal rondjes gingen lopen en vervolgens naar de kaas gingen, omdat wanneer je muis zegt ook gelijk aan kaas denkt.

Het onderzoek was goed verlopen, we wisten alle goed wat we moesten doen en hadden dus ook allemaal alles goed voorbereid. De samenwerking verliep prima, we zijn ook erg tevreden over het verloop van het onderzoek en met het resultaat. Het enige minpuntje van het onderzoek, lag niet aan ons maar aan de muizen. Ze deden er namelijk vaak erg lang over om een keuze te maken.

 

Foto's onderzoek