Tamme muis

Aanschaf van een muis

Muizen zijn goed in groepjes te houden, maar zet wel de jonge beestjes bij de jongeren of jonge bij oude. Oudere muizen die elkaar niet kennen, gaan vechten om hun plek in de groep. Je kan mannetjes en vrouwtjes bij elkaar in groepen houden. Mannetjes en vrouwtjes worden allebei even tam. Ook als een muis alleen in een hok zit wordt hij tam. De meeste mannetjes scheiden een sterke muizengeur af wat de meeste baasjes vervelend vinden. Je moet muizen altijd jong kopen, want de levensverwachting is 1,5 tot 2 jaar.

Het hok

Muizen kunnen goed klimmen, dus zorg voor een goed gesloten hok. Het hok mag niet van hout of zacht plastic aan, want dat knagen ze snel kapot. Als je een hok met spijlen neemt mag de ruimte tussen de spijlen niet kleiner dan 6 mm zijn. Een aquarium kan je ook prima gebruiken voor een hok. Zorg wel dat er voldoende zuurstof is en dat de deksel goed sluit, want een muis kan hoog springen. Als bodem kunt je het best houtkrullen of  houten kattenbakvulling gebruiken. Je moet het hok minimaal 1x in de week schoonmaken, omdat de urine sterk kan ruiken(vooral bij mannetjes).

Spelen

Gezonde muizen hebben beweging nodig. Daarom is het verstandig en leuk om speeltjes in de bak te doen. Je moet regelmatig wisselen van speeltjes om een muis actief te houden. Een looprad kun je het best zonder spijltjes kopen, anders komt de staart vast te zitten.

Gezondheid

Een muis die gezond is, heeft een glanzende en gladde vacht. Als een muis zich niet goed voelt, heeft hij vaak wijduitstaande haren en een bolle rug. Zorg dan voor wat extra hooi en warmte.

Bevruchting

Muizen zijn na 5 weken al geslachtsrijp, maar het is beter om te wachten tot ze een half jaar oud zijn. Na de paring worden de muizen vaak na 19 dagen bevallen. Er worden vaak veel muizen geboren, 10 gemiddeld. De jongen worden doof, blind en naakt geboren. Vaak lopen ze na 2 weken door het hok en eten een beetje mee van het eten.

Tam

Muizen worden gemakkelijk tam. Ze zijn nieuwsgierig en met wat voer zitten ze snel op je hand. Om een muis op te pakken kan je het stukje dicht bij de kont van de staart pakken, ook kan je je hand onder zijn buik schuiven. Als de muis nog niet zo tam is, moet je hem bij het einde van de staart blijven vasthouden, omdat hij anders wegspringt. Dit is niet pijnlijk voor de muis. Het wordt pas pijnlijk als je de muis bij het einde van zijn staart vasthoudt.

Made by: Groep C