Habitat en Natuurlijke vijanden

Habitat

De gewone huismuis (Mus Musculus) leeft op veel plaatsen. Ze leven in heel Europa, heel Azië (behalve in het noorden van Rusland), heel Australië, heel de VS en aan de kust in Afrika en Zuid-Amerika. Kortom de huismuis leeft bijna overal. Dat komt doordat muizen zich heel goed kunnen aanpassen. Ze leven vaak op plaatsen waar veel mensen zijn, vaak in huizen en andere gebouwen. Of in de buurt van vuilnisbakken om daar te eten. Ook zijn er muizen gevonden op plekken waar weinig of geen mensen leven. Muizen leven dus in veel verschillende gebieden.

En er zijn ook andere soorten muizen die bijvoorbeeld wel in de woestijn of de jungle leven. Overal ter wereld kom je wel muizen tegen.

Natuurlijke vijanden

De muis heeft veel natuurlijke vijanden, omdat ze zo klein zijn. Ze worden opgegeten door veel roofvogels, katachtige, marterachtigen en vossen. Omdat de muis zoveel vijanden heeft leven sommige muizen nog geen half  jaar. Terwijl de muis zonder vijanden tussen de 1 en 2,5 jaar zou kunnen worden. Ook is de mens een vijand omdat ze in Nederland gedood mogen worden omdat ze snel ziektes verspreiden en zich snel voorplanten. Daarom is een muis een plaagdier.

 

Made by: Groep C