Wetenschap

Muizen in de wetenschap

In de wetenschap worden veel muizen gebruikt voor onderzoek. Hierbij wordt er onderzoek gedaan naar de werking van medicijnen, maar ook voor psychologische onderzoeken. Aan deze onderzoeken zijn natuurlijk wel wetten gebonden zodat het welzijn van het dier zeker is.

Labmuizen

Labmuizen zijn de muizen die worden gebruikt bij het uitvoeren van diverse onderzoeken. Ze leven in een laboratorium of andere instellingen waar men toestemming heeft om deze proeven uit te voeren.

Ondanks het feit dat er allerlei testjes met labmuizen wordt gedaan, hebben ze gewoon een goed leven en wordt er voor gezorgd dat ze niet onnodig pijn hoeven te lijden. Er wordt ook rekening gehouden met het gedrag van de muis en of deze graag alleen is of met meerdere muizen.

Muis met menselijk oor

In 1995 is een studie gedaan om een oor te kweken. Hierbij werd de muis Mickey gebruikt als proefdier. Dokter Charles Vacanti van de Universiteit van Massachusetts plaatste een constructie in de vorm van een menselijk oor op de rug van deze muis. Deze constructie was gemaakt van een nieuw soort biologisch afbreekbaar materiaal. Het oor was bezaaid met levende menselijke kraakbeencellen. Na een tijdje loste het materiaal op en hielden de overgebleven kraakbeencellen dezelfde vorm aan, hierdoor was er een driedimensionaal oor ontstaan.

Jammer genoeg kon de muis niks horen met dit oor omdat het niet verbonden was met het zenuwstelsel en omdat er in het oor ook niet de structuur van een oor was. Mickey heeft het onderzoek overleefd en ook tijdens het onderzoek was het dier gezond. Ze konden dit onderzoek bij deze muis uitvoeren omdat zijn  immuunsysteem niet honderd procent in orde was, hierdoor kon hij het menselijk weefsel niet afstoten.

Muizen in de ruimte

Na de ruimte hond Laika experimenteerden zowel de Russen als de Amerikanen met dieren in de ruimte. Honden, eekhoorns, muizen, ratten, mieren, een cavia en een varkentje werden de ruimte ingestuurd. Veel van deze dieren landden weer veilig op aarde.

 

Kanker

Muizen worden al heel lang gebruikt bij onderzoek naar kanker. Een wetenschapper heeft bij een muis menselijk borstmateriaal ingebracht, zodat het een beter model voor de mens was. Hierbij was te zien dat de muis borstkanker zich op bijna dezelfde wijze ontwikkelde als mensen. Door dit soort onderzoeken  kunnen we meer te weten komen over allerlei ziektes.

Autistische muis

Er is een muis ontwikkeld die zich hetzelfde gedraagt als een mens met autisme en hetzelfde reageert op medificatie. De onderzoekers besloten een muismodel te maken waarin een bepaald eiwit in debzenuwen niet werd aangemaakt. Hierdoor konden ze zien wat voor effect dat heeft op het gedrag van de muis. Deze muisen worden 'knock out muizen' genoemd. Om het verschil te zien werd het gedrag van deze autistische muizen vergeleken met het gedrag van en normale muis.

 Er wordt dus veel geëxperimenteerd met muizen maar alleen in belang van de wetenschap en de muizen zullen nooit onnodig pijn lijden.

 

Made by: Groep D